Wat is een core stability training?

Een sterke core is noodzakelijk voor het optimaliseren van je sportprestaties, het voorkomen van blessures en zorgt voor een goede houding.

Grofweg wordt met Core Stability de functie van de diepe spieren van de romp (buik- en rugspieren, het middenrif en de bekkenbodem) bedoeld, maar de kern is eigenlijk de hele torso inclusief de interne organen.

Veel mensen denken dat je armen en benen alle taken verrichten, maar je kern maakt dit mogelijk door stabilisatie en krachtoverbrenging. De krachten die op je onderlichaam komen, vang je op met je bovenlichaam en andersom. Je hebt dus baat bij een goede kern bij praktisch alles wat je doet.

Een stevige core draagt ook zeker bij aan de sportprestaties. Bij sport is het van belang om te zorgen voor een optimale krachtoverdracht van de romp en het bekken naar de armen en benen. Dat vraagt om een goede balans en aansturing vanuit de romp.

Uit onderzoek blijkt dat de kans op blessures afneemt bij het trainen van de rompstabiliteit, dat mensen met lage rugklachten gebaat zijn bij core stability training. De diepe buik- en rugspieren zijn daarnaast van belang bij het aansturen van de wervelkolom.

Naast het stabiliseren van bewegingen heeft je kern nog enkele taken. Dit zijn onder andere het beschermen van het centraal zenuwstelsel en de interne organen, het ondersteunen van de organen en het ondersteunen van de bloedcirculatie. Een goed functionerende core kan zelfs incontinentie, darmklachten en een verkeerde ademhaling voorkomen.

Kracht

We werken in deze les aan onze core.

stabiliteit

In deze les werken we aan onze stabiliteit.

Voordelen

Een sterke basis/core heeft baat bij alle handelingen die je in het dagelijks leven uitvoert of dit nou om tuinieren, boodschappen doen of sportprestaties gaat.

  • Trainen in een groep
  • Korte workout 30 min
  • Kracht
  • Voor ieder niveau
  • Elke training is anders
  • 5 dagen in de week

Instructeur

Fitness Coach
Close
× Hoe kan ik je helpen?